Bläsingehamn

Bläsingehamn är en av Ölands få hamnar där det fortfarande finns aktiva fiskare. Här kan man köparökt och färsk fisk att ta med hem. Man kan även äta en kall fisklunch på bryggan som man köper i Bläsingehamns fiskhandel som är öppen under sommarsesongen. Drömmen är att kunna öppna en riktig restaurang. En liten uppställningsplats för husbilar är under uppbyggnad.

I övrigt finns även ett hamnmuseum, ett hamnloppis och det välbesökta monumentet som är till minnet av dem som gick under den 22 juni 1942 när ångaren Ada Gorthon torpederades.

Bläsinge hoppas bli pilotprojekt för vatten
Fiskare hoppas få flyt i hamn

 

Historia

Förlisningar 

Många farliga vrak kring Öland. Varje sommar kommer dykare till Bläsningehamn.

Sjödramat: Alla nio räddades. Fiskare från Bläsinge åkte till den havererade båten och hjälpte till att sätta alla i säkerhet.

Ada Gorthon

Svenskt ångfartyg byggt 1917, 90 m långt, 2400 bruttoregisterton, lastat med järnmalm från Luleå på väg mot Rotterdam. Sänktes på svenskt territorialvatten utanför Öland under sommaren 1942 av sovjetiska ubåten SC317. Träffen var midskepps och det tungt lastade skeppet sjönk på 30 sekunder. 14 dog och 8 överlevde. En av de överlevande satt i en masttopp när hjälpen kom fram. Skrotbärgades till stor del på 50-talet med hjälp av sjunkbomber. Vraket går dock att dyka på, på knappt 30 m djup. Beskrivs i Vrak i svenska vatten av Claes-Göran Wetterholm och filmen Ada Gorthon neutralt offer, SVT 1983. Se även:

Svenska fartyg sänkta av Sovjetiska ubåtar

 

Copyright © Annika Sörnäs, 2022